Проф.Александър Балабанов през 1947 година, като участник в културна бригада „Република“, събрала група творци, обикалящи по предприятия и почивни домове из страната и изнасяща културна програма.

T.Slavchev-Obsht.jivot 1944-50-Kulturna brigada 1947g-prof.A.Balabanov

One Comment:

  1. След злощастния за България край на Междусъюзническата война в 1913 година Централният комитет на ВМОРО упълномощава проф. Александър Балабанов , проф. Иван Георгов и Тодор Павлов да посетят европейските столици, за да могат да запознаят властите и общественото мнение с положението на българското население под сръбска и гръцка власт и да пропагандират идеята за даване на автономия на Македония . Тримата посещават Санкт Петербург f6 , Виена , Берлин и Лондон , свързват се с местни политически кръгове и посещението на делегацията е отразено в печата. Във Виена е организиран митинг на 22 август, ръководен от Леополд Мондъл , на който се приема резолюция, апелираща към Великите сили да се застъпят за премахване на Букурещката неправда. Делегацията е приета от външния министър граф Леополд Берхтолд , който им обещава, че австро-унгарското правителство ще съдейства за ревизия на Букурещкия договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>